Nastavit menu v panelu administrace

Teorie výroků – Ekvivalence

Základy výroků jsou základním kamenem pro úspěšné řešení většiny příkladů analytického myšlení

Poslední důležitou logickou spojkou, na kterou se blíže podíváme a která se TSP často vyskytuje, je ekvivalence.

Ekvivalence

A B A⇔B
1 1 1
1 0 0
0 1 0
0 0 1

Vpravo můžeme vidět pravdivostní tabulku, z níž můžeme dovodit, že ekvivalence je pravdivá pouze v případech, kdy oba výroky jsou také pravdivé, nebo nepravdivé.  Ekvivalenci poznáme podle spojení právě když nebo  tehdy a jen tehdy, když.

Pro názornou ukázku použijeme opět 2 výroky.

Výrok A: Fosfor svítí.

Výrok B: Je tma.

Ve větě s ekvivalencí, pak tyto výroky vypadají následovně.

Fosfor svítí právě když je tma.

Fosfor svítí jen tehdy, když je tma.

Ekvivalenci a její pravdivostní hodnoty si vysvětlíme na konkrétních případech. Podle pravdivostní tabulky máme 4 varianty, jak ji můžeme znázornit.

Fosfor svítí právě když je tma.

Fosfor svítí právě když není tma.

Fosfor nesvítí právě když je tma.

Fosfor nesvítí právě když není tma.

O fosforu víme, že svítí ve tmě, takže když není tma, tak prostě nesvítí. pravdivá je tedy první a poslední věta. Druhá a třetí věta jsou nepravdivé, protože nám říkají, že fosfor svítí na světle a ve tmě nesvítí.

Ekvivalence je mnohem komplikovanější, než si zde uvádíme a existuje k ní spousta složitějších příkladů, ale to je spíše pro maturitní otázky z matematiky. pro účely TSP nám postačí tento jednoduchý základ 🙂

 

ZOBRAZIT VŠE Přidat poznámku
TY
Přidat komentář

"Veškerá zadání úloh TSP jsou duševním vlastnictvím Masarykovy univerzity a jsou užita na základě licence poskytnuté Masarykovou univerzitou. Veškeré vysvětlující komentáře a doprovodné texty k jednotlivým úlohám jsou produktem autora kurzu a Masarykova univerzita nezaručuje jejich správnost.“

„Masarykova univerzita nabízí uchazečům o studium zdarma stažení všech dosavadních variant TSP i s klíčem správných odpovědí, včetně e-learningového kurzu, na adrese http://muni.cz/tsp, kde mohou uchazeči o studium rovněž nalézt odkazy i na další služby poskytované Masarykovou univerzitou - Diskusní fórum pro uchazeče, Interaktivní online TSP, Často kladené dotazy, aj.“

DOPORUČUJEME

Přípravný kurz TSP MUNI

Kompletní online přípravný kurz na TSP MU s garancí vrácení peněz.

Akční cena: 1499,- Kč

Objednat KURZ

Populární kurzy

My svým kurzům věříme

A proto Vám nabízíme Garanci vrácení 100% ceny kurzu pokud se na žádnou z fakult nedostanete! Stačí si koupit kompletní Kurz TSP do konce února a Garance je Vaše!

O TSP Kurzech

Stovky hodin usilovné práce a konečně je to tu! Online TSP kurzy, které nemají konkurenci.

Kurzy obsahují teorii a desítky hodin videí s detailním vysvětlením všech typů příkladů uspořádaných do jednotlivých lekcí.

Kurzy obsahují navíc náhodné kvízy ze všech příkladů TSP MU, které se kdy vyskytly, a to uspořádané podle jednotlivých kapitol, abyste si mohli trénovat přesně to, co chcete.

Oblíbené kurzy